post

След по–малко от две години целият Околовъстен път на София ще бъде ремонтиран и отворен за движение. Това стана ясно на днешната първа копка за началото на реконструкцията и рехабилитацията на Лот 31 – Софийски околовръстен път – Южна дъга и пътна връзка “2” на пътния възел “Младост”.

От изпълнителят на проекта консорциумът “ГБС-Южна дъга” заявиха, че е възможно пусковият срок – 1 октомври 2012 година да бъде скъсен. Част от локалното пък се очаква да бъде пуснато до една година.

Проектът на 3,5 км участък струва 44 млн. лева, осигурени по линия на ОП „Регионално развитие”, като отделно държавата осигурява 20 млн. лева за отчуждаване на имотите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обясни, че съгласно решение на Министерски съвет от бюджета за тази година са отпуснати 50 милиона. От тях 20 милиона са дадени за отчуждение на това трасе, като към момента са разплатени 18 милиона и остава малък резерв. Други 23 милиона са били за околовръстния път за връзката му с магистрала “Хемус”.

„Тази връзка е 8,5 километров участък, където започнаха да отчуждават земи, но се натъкнахме на 3 концесии”, каза Плевнелиев. Той обясни, че сега този участък трябва да се преасфалтира. Имало е възможност стартирането на строителните дейности там да стане до около месец, но сега ще се отложи с около 2 месеца.

По думите на министър-председателят Бойко Борисов за отчуждаването на земите трябвало да бъдат дадени 82 млн. лева, но “за да не дадем тези грешни пари”,тази част от трасето е препроектирана.

Министър Плевнелиев коментира и напредъка по оперативната програма. „За 2010 г. ще разплатим около 350 млн. лева. Поставяме си цел за 2011 година да разплатим още 600 млн. лева. За две години и половина целта е сумата да бъде 1 млрд.”, обясни той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *