post

Миналата година се молих на Господ, тази година съм спокоен. Имаме финансова обезпеченост за зимното и за текущото поддържане на пътищата. Разпоредил съм се до 15 ноември да имаме цялата картинка за обезпечаването им. Така коментира подготовката за зимния сезон министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

В интервю за сутрешния блок на БНТ той  изчисли, че при тежка зима, каквато прогнозират синоптиците, работата на снегорините ще струва 45-50 милиона лева. Планираните средства са 35 милиона, а допълнителните ще се вземат от парите за ремонти през 2011 година.

По думите му към момента цифрите показват, че от 30 процедури не повече от пет-шест ще бъдат проблемни, което означава, че нещата по отношение на това, готови ли са пътищата за зимата са под контрол.

Плевнелиев заяви, че правилата за избор на почистващи фирми са изцяло променени, като това е един много добър ход от министерството. “Вместо стотици процедури на територията на цялата страна, които са с много малък хоризонт на действие – една до две години, ние правим сега само 30 процедури на територията на областите и на магистралите и четиригодишни. Надявам се по тоя начин да дадем голяма мотивация на компаниите да инвестират в качеството на техниката, на поддържането, защото договорите им са четиригодишни”, коментира той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *