post

Мащабна съвместна проверка на язовири с питейна вода в цялата страна започват експерти от Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха двамата ресорни министри Нона Караджова и Росен Плевнелиев. Ще се проверяват както незаконни постройки, така и нерегламентирано ползване на водата.

До края на този месец екипи на регионални дирекции за националния строителен контрол, басейнови дирекции и регионални инспекции по околната среда и водите ще проверяват 53 язовира в страната. Резултатите от проверката ще бъдат готови до януари 2011 година и ще бъдат оповестени публично.

Освен за незаконно строителство, ще се проверява и за незаконно изливане на отпадни води, нерегламентирани сметища и ограждения, както и за нелегално ползване на водоемите, подчерта екоминистър Нона Караджова, цитирана от Дарик. Инспекторите ще проверяват за имоти и всякакви постройки по бреговете на язовирите. Ако не бъде оказано съдействие при проверките, имаме подкрепата на областните дирекции на МВР, допълни тя.

На въпрос дали към проверяващите групи ще се присъединят и данъчни, строителният министър коментира, че от приходната агенция вече са си свършили работата и няма да се включат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *