post

Цените на имотите няма да падат повече, вече опипахме дъното, започва постепенно оживление, което се чувства най-вече в жилищния и търговския сегмент. Около тези изводи се обединиха мениджъри на водещи компании от бранша на конференция, посветена на проблемите в сектора.

Най-силно засегнат от кризата беше пазарът на селски имоти, коментира оперативният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. По думите й британските купувачи тотално са изчезнали  като купувачи от пазара.

За да се оживи пазарът, трябва да има търсене, коментира Младен Митов от компанията за недвижими имоти “Явлена”. В последните месеци се наблюдава оживление на пазара на жилищните и търговските площи, има интерес и към строителството на производствени бази, добави той. Според него двете години на криза са били полезни за играчите на пазара. Всички участници трябва да отделят повече внимание върху качеството на новите продукти, препоръча той.

Според Владислав Кайзеров от консултантската компания “Фортън”, в края на тази година ще започне активно търсене от страна на купувачите. Мнението му е, че двете кризисни години могат да се определят с думите: “страх, неизвестност и реакция”.

От компанията отчитат повишено търсене на пазара на офисни площи през последните 3 месеца. По думите му фирмите, търсещи площи обаче, са станали много по-прецизни в избора си и сключват сделка само след като са прецизирали комплекс от фактори.

Това е положителна тенденция за самия пазар, смята Кайзеров и заяви, че така ще се подобри и качеството при строителството на офис площи. Стабилизация в цените на офисите “клас А” може да се очаква едва през следващата година, прогнозира той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *