post

„За мен културно-историческият туризъм е една от най-добрите инвестиции“. Това заяви при обиколката си на туристическите обекти в област Шумен финансовият министър Симеон Дянков. Визитата му е свързана с реализацията на Националната програма за разработване на културно-историческия и религиозен туризъм.

По думите му България излиза от икономическата криза и в следващи години ще има желание за повече инвестиции. През следващата година „Национален историко-археологически резерват Плиска“ ще реализира проект на стойност 1 100 000 лв. със средства от еврофондовете.

От своя страна Дянков обеща неговото ведомство ще отпусне допълнителни 15 000 лв. за ремонт на хранилищата на музея в Плиска, които пострадаха от наводнение през тази година. Средствата ще бъдат използвани за подобряване на инфраструктурата на обекта и осигуряване на достъп до някои от забележителностите.

„Важно е да направим подобаваща инфраструктура в този триъгълник Шумен, Плиска и Велики Преслав, това е люлката на България“, обясни финансовият министър, цитиран от информационните агенции. Той допълни, че това е инвестиция, която ще се възвърне стотици пъти. „Надяваме се през следващата година тук да имаме един съвсем различен облик за туристите и студентите“, допълни министър той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *