post

Държавите от Дунавския басейн ще имат на разположение общо 95 милиарда евро от фондовете на Европейския съюз. Това обяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред страните от региона, които обсъждат в Букурещ изпълнението на Дунавската стратегия на ЕС, съобщи БНР.

Целта на стратегията, която трябва да бъде приета от страните от ЕС през 2011 г., е да се намалят различията между страните от Дунавския регион. Освен това трябва да се подобри плавателността на реката и да се модернизират пристанищната, пътната и железопътната инфраструктура.

Според експерти, към момента се използват едва между 3% и 6% от транспортния потенциал на реката. Например през 2007 г. по Дунав са превозени 50 млн. тона товари, а по Рейн – 300 млн. тона.

Румънският премиер Емил Бок пък заговори за завършването на Дунав мост при Видин и проектната готовност за мостове при Оряхово и Силистра.

В рамките на срещата премиерът Борисов заяви, че страната ни стои добре в европейското политическо семейство, има и административния капацитет за усвояване на еврофондовете. „България изразява готовността си за водеща роля при координацията на дейностите по приоритетна ос „Развитие на туризма и културен диалог” в сътрудничество с Република Румъния”, каза още той.

По думите му приоритетните области за развитие, по които страната ще работи са подобряване на достъпността, транспортните връзки и комуникации по и към Дунава и ефективното използване на енергийните ресурси; подобряване качеството на водите, опазване на богатото биоразнообразие; повишаване на конкурентоспособността на регионите чрез иновации, образование, култура, туризъм и съхраняване на регионалната идентичност и богатото културно наследство, както и подобряване на системата на управление, увеличаване на административния капацитет и сътрудничество и справяне с проблемите на сигурността.

Целта на срещата в Букурещ беше приемането на политическа Декларация относно готовността и подкрепата на участващите държави за бъдещето на Стратегията. Съгласие дадоха представителите на правителствата на Австрия, България, Чешката Република, Германия, Унгария, Румъния, Словакия и Словения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *