post

София отбелязва най-голям спад на цените на недвижимите имоти в Централна и Източна Европа за 2009 година, сочи анализ на консултантската компания ERA Европа, част от международна верига ERA.
Ценовите нива в столицата ни бележат понижение от над 22% спрямо предходната 2008 година, което й отрежда челната позиция сред другите столици в региона.

В европейски мащаб София се класира на също незавидното трето място по спад на цените. Пред нас остават ирландската столица Дъблин и португалската Лисабон, където цените на имотите са паднали съответно с около 26% и 24%. С по-малко понижение спрямо българската столица са съседната столица Букурещ ( спад от над 15%), следвана от Люксембург, Амстердам, Прага, Париж, Атина, които бележат по-умерено понижение – между 5% и 10%.

Кризата се оказва с положителен знак за цените на жилищата в швейцарската столица Берн. Там нивата са скочили с около 10% през 2009 спрямо 2008 година, сочи сравнителният анализ на ERA Европа.

В национален мащаб страната ни заема второ по спад място на Стария континент. Според консултантите средната цена, на която са се търгували жилищата у нас, е била с около 18% по-ниска през 2009 спрямо предходната 2008 година. В момента цените продължават, макар и по слабо да падат.
“Повечето европейски страни достигнаха дъното през есента на 2009-та година”, заяви Франсоа Ганьон, президент на ЕРА Европа.  По думите му най-ясни са знаците за стабилизиране в страни като Испания, Франция, Германия. Във Франция дори се отчита повишение на сделките с 20% за първата половина на 2010 година. Що се отнася до Испания, пазарът там осезаемо се възстановява след спад с 17% за 2007-2008 г, сега тенденцията тук отчита ръст на цените с близо 4 %.

В Чехия, Румъния и Италия движението продължава да е с отрицателен знак. Подобно е положението и в Гърция. Тук пазарът е доста различен, обясни Ганьон. Като пример той даде  Атина, където цените на имотите са се увеличили, но на повечето от островите анализаторите отчитат спад с над 20%.

Най-слабо засегнати от кризата остават Скандинавските страни, Швейцария и Турция, като причините във всяка от тях са различни, добави Ганьон.

И ако пазарът на имоти в отделните страни е много специфичен и повлиян от националната икономика и развитие, то експертите отчитат и една обща тенденция – по-ниско потребителско доверие и повече продавачи. „Заедно с огромния обем от информация налична в интернет, пазарът на имоти става труден и все по-зависим от брокерите. А техният брой продължава да спада.”, допълва Ганьон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *