post

Холдингът “Милхаус” на руския милиардер Роман Абрамович спечели търг за развитието на остров в самия център на руската северна столица Санкт Петербург, съобщава АФП, позовавайки се на комисията по инвестициите на града.

Според информацията инвестициите в проекта ще бъдат за 12 милиарда рубли (285 милиона евро. Островът с площ 7,6 хектара, e разположен в самия център на града и е наричан Новата Холандия. Според говорителя на „Милхаус“ Джон Ман той ще бъде превърнат в “многофункционален комплекс с офиси, жилища, галерии и хотели”.

Историческата арка, построена през 18 век от френския архитект Jean-Baptiste Vallin de la Mothe също ще бъде реновирана.

От компанията търсят партньори и архитекти, а изграждането на новия комплекс се очаква да продължи седем години.

Плановете за развитие на комплекса датират още от 2006 г., а тогавашният проект предвиждаше съчетаване на туристически и културни обекти. То беше поверено на британския архитект сър Норман Фостър, но неговият проект пропадна заради фалита на тогавашния инвеститор.

В момента на острова има най-вече големи складове, построени от червени тухли през 18-и век от руския флот, който е съхранявал там дървен материал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *