post

Работи се по създаването на строителен стандарт за нискоенергийно и „зелено” строителство. Вече е назанчена и работна група, която да работи за подготовката му. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след среща между правителството и бизнеса.

“Имаме работна група в министерството, която е създадена с цел заедно с неправителствени организации, заедно с българските организации за устойчиво строителство да създаде строителен стандарт за нискоенергийно, зелено строителство, както и за пасивно, нулево енергийно строителство. Идеята е да дефинират бъдещия стандарт, за да може ние да имаме наш стандарт за зелено строителство”, каза ресорният министър.

Тези стандарти няма да бъдат задължителни. Целта е купувачите да имат възможността да избират между досегашното строителство и енергийно ефективните сгради, обясни Плевнелиев. “Защото ако вие сте бъдещ купувач на апартамент и избирате между такъв, който струва примерно 1000 евро/кв. м, и друг, който струва 1100 евро/кв. м, но е сертифициран като енергийно ефективен, като зелен, като пасивен, вие би следвало да се замислите всъщност къде ще си инвестирате парите”, каза Плевнелиев.

Преди месец пред StroiMedia на въпрос дали стандартът ще бъде аналогичен на някой от вече съществуващите, министърът обясни, че целта е да бъде максимално либерален и ще е зададен като паралели. „ Има много стандарти, които са работещи, всеки следващ акумулира най-добрто от предишните. Последният, който се разработи и навлиза в Европа е немският DGNB. Но американският LEED също е много добре разработен, английският BREEAM е доста интересен. Затова работната група ще мисли, не е необходимо да забиваме само един стандарт”, коментира тогава той.

Според Плевнелиев за стандарта трябва да бъдат определени много ясни и категорични критерии, цифри и мерки, с които да се определи „зеленото”.

Експертите от работната група към Министерството на регионалното развитие и благоустройството имат срок от шест месеца, за да разработят строителния стандарт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *