post

Само един мол се очаква да отвори врати догодина в Букуреш, съобщава изданието EuropeRe. Той се казва Colosseum, като инвестицията е за 350 млн. евро. Търговският център ще бъде изграден на две фази от румънската компания Nova Imobiliare. Първата от тях предвижда изграждането на 53 хил. кв. м търговски площи, от които 70% са вече отдадени под наем на компании като Leroy Merlin, Carrefour, Altex, Flanco и др.

Втората фаза от проекта ще включва 137 хил. кв. м с над 480 магазина, 10 хил. паркоместа, кинокомплекс с 12 екрана и боулинг зала с 20 писти. Тези площи тепърва ще се отдават под наем.

Развитието на проекта за търговския комплекс се управлява съвместно от консултантските компании King Sturge и Jones Lang LaSalle.

Изглежда, че кризата се отразява доста сериозно на северната ни съседка, но въпреки това инвестициите в сегмента продължават. Само през тази година беше отчетен фалит на два мола тук. За 2010 г пък в търговски центрове са вложени 400 млн. евро, което е най-ниското ниво за последните четири години (в предишните години те са се движели между 650 и 980 млн. евро).

Според  изданието  ZF през 2010 г. е било насрочено или предстои откриването на два мола в Букурещ и три в страната.

Въпреки че обемът им е значително по-нисък, инвестициите в моловете продължиха да следват същата посока – потреблението, пише изданието.

Според експерти ще се виждат все по-малко и по-малко пари, насочени към потреблението, няма да има нови инвестиции в молове, защото много от тях в момента се справят зле; докато обемът на инвестициите в производство ще се покачва, тъй като Румъния е все още евтина страна, а такива пазари са привлекателни.

Какво се случва у нас:
В София тази година отвориха два мола: Serdica Center и The Mall
Предстои завършването на Мега мол
През 2012 г са планирани още седем търговски центрове в различни краища на столицата

В страната бяха отворени три мола – в Стара Загора, Варна и Русе. До края на годината се очаква реализацията на още 10 проекта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *