post

От последното 27- мо място България сега е на 18- то по усвояване на еврофондовете. Така за 15 месеца страната ни се е превърнала в средноевропейски играч. Целта обаче е да бъде висш. Така коментира напредъка на средствата от европейския фонд за регионално развитие министър Росен Плевнелиев.

По отношение на плащанията, той сравни страната ни с Германия. „България в момента е на 18-то място по плащания, изплатили сме 30% от дължимите суми. Германия е на пето място, а разликата ни е само 10%. Това трябва да го преодолеем през 2011 г“.

Плевнелиев заяви, че плановете на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са до края на 2011 година да бъдат разплатени 1 млрд. лв. по ОП „Регионално развитие“, да се договорят 2,5 млрд. лв. и да се отвори цялата програма. Искаме през 2012 година ОП Регионално развитие да взема пари от други програми, коментира той.

Тези данни министърът изнесе след като се подписа договорът с Агенция „Пътна инфраструктура” за рехабилитация и реконструкция на участък от Южната дъга на Околовръстния път. Той обясни, че въпреки строителите вече работят по участъка от няколко дни.

Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” Божидар Йотов изрази надежда по отношение строежа на Южната дъга да има големи икономии от втория етап, а догодина да се проведе трети, а не и четвърти.

Той обаче не посочи кои отсечки ще се включат в третия етап, тъй като този въпрос все още се обсъжда, а се очакват и резултатите от реализираните икономии. Третият етап ще мине на обсъждане пред комисията за регионално развитие в Народното събрание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *