post

Най-малко 1600 са незаконните постройки в цялата страна, които трябва да бъдат премахнат. Около 300 са влезли в сила и вече сме в процедура за избиране на изпълнител. Това са обекти около язовир Искър, голф игрища и в селища по морето, заяви в предаването „Седмицата” по Дарик регионалният министър Росен Плевнелиев. По думите му за изграждането на незаконни постройки отговорност носят както собствениците на обектите, така и кметовете и главните архитекти. Затова се предвиждат законови промени, с които да се увеличат наказанията за тях.

Седем незаконни постройки вече са премахнати в Несебър, има още 30 акта, които се обработват.

Собствениците трябва да разберат, че в тяхна полза е да премахнат сами незаконните постройки, защото ще могат да ползват строителните материали, посочи министър Плевнелиев и допълни, че в противен случай се плащат и глоби.

Често се случва собствениците на нови къщи съвсем тенденциозно да не вадят Акт 16, за да не плащат данъци за имотите си. „Андрешковщината процъфтява”, заяви Плевнелиев. В същото време той призна, че в изграждането на пътната мрежа на страната, България е изключително изостанала. „Докарахме я дотам, в пътните дупки да садим цветя”, допълни Плевнелиев.

Той заяви, че е потресен от това, че през последните десетилетия държавата просто е абдикирала от тези си задължения. „Аз съм дълбоко впечатлен от това, което виждам сега, защото никога не съм си го представял, че е толкова дълбок проблемът, не само проблем на 20 години, абсолютна липса на политическо желание и воля нещо да се направи, абсолютна липса на желание държавата да бъде държава, да се бори за спазване на правилата, на законите, липса на визия, че всъщност тази държава е член на световната организация, член на световното семейство на държавите, които практически се опитват да добавят стойност за бъдещите си поколения.“, коментира Плевнелиев.

Министърът допълни, че е установил абсолютното нежелание и липса на активност на областните управители  – кметове, главни архитекти, които са били на място и са станали свидетели на всичкото това нещо. По думите му тепърва ще се осветлява и тяхната роля.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *