post

Повече от 50% от общините в България имат капацитет не само да подготвят проекти по европейските програми, но и да ги управляват. Българските общини вече са доста активни в използването на безвъзмездното европейско финансиране за реализиране на местните приоритети. Това заяви днес министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев на среща с Артур Перейра и Йохан Сауенс, членове на мисия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, съобщиха от правителствения пресцентър.

Според Дончев от общо 264 общини в страната само 14 нямат нито един спечелен проект за финансиране по Оперативните програми. За сметка на това обаче има такива , които изпълняват по 14-16 проекта.  Той изтъкна и че в момента евросредствата са много силна подкрепа за реализацията на общинските политики и благодарение на тях се обновяват  училища, детски градини, църкви, театри, пътища.

„При разработването и изпълнението на проекти не е важно колко голяма е общината. Важно е оползотворяването на евросредствата да е приоритет за местната власт ”, каза Томислав Дончев.

Той подчерта, че активно се работи за укрепване капацитета на общините чрез обучения на експертите в администрациите за изготвяне, управление и контрол на проекти.

„Ускорихме плащанията по оперативните програми, опростихме правилата за кандидатстване, съкратихме сроковете за обработка на документи. За да насърчим участието на общините и да подпомогнем реализацията на големите инфраструктурни проекти увеличихме размера на авансовите плащания на 35%”, каза още министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *