post

Европейската комисия е отправила забележки към апликационната форма за магистрала „Тракия”, като е попитала дали магистралата няма да премине през защитените от Натура 2000 зони, по-конкретно през определено местообитание на папрати. Това каза заместник-министър Ивайло Московски по време на обсъждането на изпълнението на оперативна програма “Транспорт” в парламентарната комисия по еврофондовете.

Брюксел трябва да одобри апликационната форма, за да пусне 350 млн. евро финансиране. Според Ивайло Московски останалите въпроси били технически и свързани с екологията.

Нямаме проблем с този хабитат на папрат. Просто е зададен въпрос и държавата е отговорила, лаконично коментира зам.-министърът, цитиран от Дарик.

Той и министър Томислав Дончев увериха, че документът за АМ „Тракия” ще бъде одобрен от Брюксел до края на годината.

Досега министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев твърдеше, че няма никакви проблеми с апликационната форма на магистрала “Тракия” и дори че България ще постигне нещо “феноменално и невероятно”, което не се е случвало досега, припомня „Дневник”.  Еврокомисията да даде одобрение на такъв проект в рекордно кратък срок от половин година.

Отговорите, които сме изпратили на запитванията, удовлетворяват Брюксел, каза министър Дончев. Според него няма случай по такива сложни проекти Еврокомисията да не е изисквала допълнителна информация, а одобрението им обикновено отнемало около година.

Освен за “Тракия” България не е изпратила апликационна форма в Брюксел и за другите магистрали, което поставя под риск усвояването на парите, каза Петър Мутафчиев, депутат от БСП. Има огромно забавяне, което трябва да наваксаме, като до края на годината пуснем шест търга по програмата, каза по-рано вчера министър Плевнелиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *