post

България и Китай ще подпишат споразумение за създаването на работна група по проект за високоскоростна железница, която да свързва Средна Азия с Европа за превоз на товари.  Това каза за сутрешния блок на БНТ министърът на транспорта Александър Цветков, като уточни, че влакът ще може да достига скорост до 250 км в час.

“Подписваме споразумение между България, Турция и Китай, тези товари да минават по това трасе през Турция, през тунела под Босфора, който в следващите година, година и половина предстои да стане готов и да осигури за първи път връзка между Азия и Европа по железница непрекъснат”, каза Цветков.

Част от китайското карго за Европа ще минава по този железен път, включително и през България и ще осигури един поток от товари през страната ни по железница.

Министър Цветков подчерта, че Турция вече изгражда високоскоростна железница между Анкара и Истанбул с амбицията да бъде продължена до българската граница. „Китай участва в изграждането на тази железница, а нашата амбиция е тя да бъде продължена към София”, каза той.

Припомняме, че в края на октомври Китай покани България да участва в общ проект за високоскоростна железница, която да свърже двете страни и Турция. Това стана по време на срещите на ресорния министър Александър Цветков в Пекин с министъра на транспорта на Китайската народна република Ли Шънлин, министъра на железниците Лиу Джъдзюн и местни компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *