post

Министерство на финансите отпусна необходимите около 1 млн. лева за възстановяването на разрушения участък от пътя Е-79 в Кресненското дефиле. Средствата вече са преведени по бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура”.

„Това ще позволи работата по възстановяването и укрепването на участъка да започне веднага, заяви вицепремиерът Симеон Дянков, който заедно с министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев посети отсечката, която беше разрушена от придошлите води на р. Струма.

По думите на регионалния министър Росен Плевнелиев, напълно постижимо е ремонтните дейности да приключат до десет дни. Освен запълване на изронената от реката основа и подновяване на пътната настилка, ще бъде необходимо и изграждането на защитна стена.

Годишно около 1,6 милиона български граждани пътуват към южната ни съседка, а около 1,1 милиона души пътуват към България. До възстановяването на участъка от транспортното министерство ще осигурят допълнителни влакове, които да поемат увеличения двустранен пътникопоток, стана ясно още след инспекцията на вицепремиера Дянков.

Всичко това в момента седмици наред стои блокирано, защото една река е бутнала един път, каза той. Щетите за икономиката са големи. Ние се гордеем с това, че през последната година ускорихме ЛОТ-1 и ЛОТ-4 на автомагистрала “Струма” и те ще стартират в график, както сме се ангажирали. Но големият проблем е, че “Струма” досега е разглеждана на парче.”

По думите на министър Плевнелиев работата по проекта за магистрала “Струма” на парче е изключително погрешно и именно това сега ще се коригира. Той съобщи, че по темата днес е разговаряно заедно с вицепремиера Дянков и премиера Борисов с президента на Европейската инвестиционна банка. Обсъждано е как максимално бързо, с експерти на Европейската инвестиционна банка, от звеното за консултантска помощ, от Европейската комисия да се форсира именно ЛОТ-3 – Кресненското дефиле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *