post

 

Ремонтът на сградите-паметници на културата ще се финансира от събрания от тях данък “сгради”, който ще се превежда по специална сметка на етажната собственост и да се използва само за ремонта на сградата.

Това предвижда предложението за изменение на Закона за паметниците на културата, което се инициира от заместник-министърът на културата Тодор Чобанов и главния архитект на София Петър Диков, съобщава econ.bg.

Двамата участваха в кръгла маса “Модерният град”, която е съвместен проект с френското Министерство на културата.

Идеята е българската и френската страна да работят по запазването на индентичността на пространството между ул.”Пиротска” и ул.”Екзарх Йосиф” в центъра на София.

Гостите са поделили опита си по превръщането на два северни френски града – Диеп и Брест в желани туристически дестинации.

Според Диков трябва да се направи основен преглед на всички имоти, които са обявени за паметници на културата, а като допълнение към имащите право да бъдат обявени за такива вече трябва да се включат и сгради, построени след 1944 г. Диков даде пример с архитектурния комплекс от сградите на ЦУМ, Министерския съвет, Народното събрание, Президентството и хотел “Шератон”, който ако е паметник на културата нямаше как да се допусне изграждането на допълнителни магазинни площи към сградата на хотела.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *