post

Националните стандарти за зелено строителство ще бъдат готови до края на годината. След 1 януари 2020 г. България ще е задължена да превърне тези стандарти в образно казано “Стара планина” – задължителен стандарт за устойчиво строителство Това заяви в интервю за БТА регионалният министър Росен Плевнелиев

Според приетата в средата на година Директива в законодателството на Европейския съюз (ЕС) за енергийна ефективност на сградите от 2020 г. всяка новострояща се сграда задължително да бъде нулево енергийно ефективна или близко до нулевото.

Националните стандарти, които се изготвят засега няма да са задължителни.

Във връзка с темата за енергийната ефективност, министър Плевнелиев подчерта, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството е осигурило допълнителен ресурс от 900 000 лева в подкрепа на вече отделените от бюджета на ведомството 3 млн.лева за съфинансиране на проекти за саниране на жилищни сгради по линия на ПРООН. Това означава, че още от март – април строителните работи на 27 панелки могат да започнат.

По проекта вече са рехабилитирани 27 сгради.  Инициативата ще бъде надградена по оперативна програма “Регионално развитие”, по която има 80 млн. лева за реновиране на 600 жилищни сгради. Тя ще стартира до 15 юни.

По думите на министъра в края на следващата година ще стане ясно как ще продължи санирането на останалите панелни сгради, което ще се определи на базата на интереса към реновирането на първите 600 сгради.

Бъдещата програма за останалите панелки може да се финансира от еврофондове, от продажбата на емисии от въглероден двуокис, от парите по фонд “Козлодуй” и от бюджета чрез програма за дългосрочно мотивиране на хората да инвестират в енергийна ефективност срещу някаква отстъпка от данъците за определен период от време, каза той. Какви ще бъдат конкретните мерки обаче ще решава през втората половина на 2011 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *