post

За рехабилитацията на железопътната линия Пловдив – Бургас са спестени 110 млн. лв. Толкова е разликата между най-ниската оферта от първия търг и предложението на фирмата, която днес бе избрана за изпълнител, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Консорциумът „Джи Си Еф – Ск 13 – Трейс рейлинфра”, а беше избран да строи трасето, а цената която предложи е 316 968 850,42 лв.

Министър Цветков подчерта, че проектът Пловдив – Бургас е от изключително голямо значение и с огромни ползи за обществото, защото е „част от т.нар. железопътна „Тракия”, която трябва да се движи паралелно с аутобана. След приключването на проекта ще се постигнат скорости от 130/160 км/ч при средни скорости в момента от около 80 км/ч, а времето за пътуване ще се намали с 1 час и 10 минути.

Търгът за Пловдив – Бургас беше прекратен в началото на тази година, защото всички оферти надвишаваха с около 30 % индикативната му стойност от 366,45 млн. лв. Това принуди възложителят Национална компания „Железопътна инфраструктура” да повтори процедурата в максимално кратки срокове.
Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт” от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *