post

Европейската комисия може да даде България на съд заради замърсения въздух, който дишаме. Големите градове у нас надвишават многократно нормите за запрашеност. Това показват данните на Министерството на околната среда и водите, цитирани от bTV.

Общините нямат собствен анализ какво замърсява въздуха най-много. Затова от екоминистерството са им възложили да направят проверки и да се установи в кои сектори са основните замърсители. Така ще могат да се изготвят програми за очистване на въздуха, които България да представи пред Брюксел.

Най-замърсен е въздухът в градовете Видин, Пловдив, Монтана, Перник, Горна Оряховица. Допустимите норми на запрашеност са с много по-драстични отклонения през зимата.

Според Георги Михайлов, експерт, МОСВ битовото отопление допринася с около 50% от общото запрашаване.

”Следващата стъпка е да отидем в съда, това не е нещо, което искаме да направим, но е нещо, което трябва да стане, за да защитим гражданите и да защитим околната среда. България не е единствената страна, има поне още 19 които имат подобни проблеми в съюза. Всички взимат мерки, но за съжаление не достатъчно бързо”, коментира Джо Хенън, говорител на еврокомисаря по околна среда в ЕК.

Само на три места у нас не е засечено замърсяване с прах. Най-чисти се оказват Девня, селата Ръжена и Остра Могила в старозагорска област.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *