post

Брюксел ще си купи престижен имот в София, в който ще настани представителствата на Европейската комисия и на Европейския парламент. Това става ясно от документи, разгледани в бюджетната комисия на Европейския парламент, съобщава официалната страница на евродепутата Ивайло Калфин.

За седалище на евроинституциите е избрана нова сграда на булевард „Георги Раковски” 124.
В момента представителствата на Европейската комисия и на Европейския парламент са под наем на ул. „Московска” 9, в близост до Столичната община. Мястото обаче е недостатъчно.

За да решат проблема на експертите на еврокомисията, от Брюксел са се спряли на седеметажна стъклена сграда, която още е в етап на строеж и трябва да бъде завършена през март 2011 г. Става дума за бизнесцентър „Раковски”, разположена на около 4244 кв. метра, с шест етажа офиси, конферентна зала, покривна тераса и подземни паркинги.

Преговорите за закупуването й навлизат в решителна фаза. Собствеността на сградата е частна като притежателката на стъкления куб ще си запази апартамент от 400 кв. м. в него.

Европейската къща ще бъде купена от името на Европейския парламент, като Европейската комисия ще му възстанови 60% от цената. Очаква се тя да възлезе на около 10 млн. евро. Според калкулираните допълнителни разходи влизат и ремонтни работи за приспособяването на помещенията за нуждите на представителствата, както и обзавеждането им, които се оценяват на още 1,325 млн. евро. Така сградата ще струва на европейския бюджет 11,525 млн. евро.

В докладната до членовете на бюджетната комисия се съобщава, че евентуалният й наем би струвал около 650 хил. евро годишно. Затова в дългосрочен план ще е по-удачно тя да бъде купена.

Ако всичко върви по план, Европейската къща в София ще започне да функционира от есента на 2011 г.
Покупката на сградата е част от новата политика на Брюксел за придобиване на собственост. Брюксел смята да купи, където е възможно собственост и да я използва като инвестиция и средство за намаляване на разходите в дългосрочен план.

В началото на октомври ЕС похарчи 25 млн. британски лири, за да придобие и премебелира бившата щабквартира на Консервативната партия в централната част, в непосредствена близост до британския парламент. Тогава Брюксел отнесе много критики заради лукса, с който са обзаведени офисите, заради бронираните прозорци и устойчивия на бомбен взрив покрив.

В докладната до членовете на бюджетната комисия не се обсъжда дали сградата в София ще отговаря на същите изисквания за сигурност и лукс като тази в Лондон.

Европейският съюз има свои представителства във всички столици на страните членки, делегации в страните кандидатки и в други страни по света. Само в Брюксел, Люксембург и Страсбург, където са седалищата на основните институции на ЕС, общността разполага с офиси на 2 милиона кв. метра. Офисите и представителните сгради на ЕС в Брюксел се разполагат върху 1 млн. кв. м.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *