post

България е продала ненужен имот в германския град Бон и така попълни хазната с 2.4 млн. евро, съобщава БНР. Става въпрос за част от бившия посолски комплекс в някогашната столица на Западна Германия. Имотът от дълго време е пустеещ.

“Българският блок” – така е известен бетонният комплекс с 30 жилища и подземен гараж на площ от повече от 3000 кв. м в квартала с посолствата в Бон. От август той е обявен за продан. България поиска за него 3.2 млн. евро. Договорът за продажба обаче е сключен доста бързо за стойност от 2 млн. и 400 хил.

Въпреки че е по-малко от очакваното, това е добра цена, като се има предвид окаяното състояние на сградата – покривите са протекли, стените са обхванати от мухъл, във фундамента са проникнали корени на дървета.

Във Федералната република нашата държава продава още две сгради – на бившето търговско представителство в Бон и почивна база на Балтийско море.

За продажбата им е ангажирана утвърдената компания Лимбах Имобилиен.

За нея е имало няколко предложения за покупка, но предлаганата сума е била твърде ниска. Българската държава иска 650 000 евро. В момента от компанията посредник чакат разрешение да се намали цената, защото тя е доста висока. Който купи сградата, ще трябва да инвестира в нея 2.5 млн. евро.

Вила на Балтийско море, която навремето дипломатите са ползвали за почивка, също е обявена за продан. Надеждата е, че до края на Новата 2011 година и двете ненужни сгради ще намерят купувач.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *