post

Министърът на транспорта Александър Цветков  ще назначи междуведомствена работна група по проблемите на БДЖ и Национална компания “Железопътна инфраструктура” /НКЖИ/, съобщи той на пресконференция. До 15 февруари групата трябва да подготви оздравителен план за двете дружества, заяви социалният министър Тотю Младенов.

Двамата участваха в среща за проблемите на железниците с участието на синдикати и ръководствата на БДЖ и НКЖИ, предаде БТА.

Работната група ще се занимава с инвестиционната програма на двете компании. Тя ще подготви и социален пакет във връзка с оптимизацията на персонала на компаниите с идеята да има за тях програми за преквалификация и пренасочване към реални дружества.

Според Цветков до 15 февруари няма да има съкращения в БДЖ, а в НКЖИ няма да се съкращава експлоатационен персонал, а само администрация. Министърът прогнозира тази година НКЖИ ще излезе на печалба, а за БДЖ се очаква положителният финансов резултат да бъде постигнат в обозримо бъдеще.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че до 15 февруари двата синдиката запазват действията, които са започнали. Искаме да видим гаранции, иначе ефективни стачни действия, когато решат двата синдиката, са съвсем възможни, каза той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *