post

Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще започне преговори с всички търговски банки за финансиране на програмата за саниране на сградите. Тя ще бъде открита през месец юни 2011 г с 600 жилищни сгради. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на представяне на напредъка на ОП “Регионално развитие”.

Темата за жилищната политика е сред четирите проекта по ОП “Регионално развитие”, които според министъра са дълбоко реформно ориентирани към бъдещето на държавата. Според Плевнелиев тя може да се финансира по 5 различни начина: бъдещи еврофондове, продажбата на въглеродни емисии, Фонд “Козлодуй”, държавна политика за даване на данъчни пеференции на хора, които инвестират в енергийна ефективност. “Всичко това на куп за нас и според нас е добре да минава през търговските банки”, каза регионалният министър.

По думите му за един блок, който иска да направи пълна реконструкция на сградата, банката е “един перфектен партньор”, защото тя  управлява този процес. Освен банки може да има и други финансиращи структури, стана ясно от думите на Плевнелиев.

“Търсим много и различни междинни звена, които да управляват тези пари”, каза той. Така 50% от реконструкцията ще се финансира от Оперативна програма “Регионално развитие”, а другите 50% вместо от джоба си, хората биха могли да вземат от банката, като безлихвен кредит.

Интересът на банките, според Плевнелиев е в това, че те ще дават безлихвени, но нулеворискови кредити.

След като МРРБ започне да говори с всички търговски банки, до края на март си е поставило срок да има сглобен механизъм, а април – май конкретни правила, по които ще се работи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *