post

Инспектори от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) са установили над 700 незаконни обекта край 53 язовира в цялата страна. Обобщена иформация ще има през февруари, а през март ще се пристъпи към издаване на заповеди за премахване на сградите.

„Февруари и март ще бъдат месеците, в които всичко, което извадим като факти, трябва да се превърне в конкретни действия, тоест след като има малко над 700 незаконни обекта, трябва да бъдат извадени над 700 заповеди за премахването им“, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на представяне на приоритетите на България по Дунавската стратегия.

Министърът припомни, че до средата на 2011 г. ще се създаде държавна компания за управление на стратегически пътни проекти, която ще се занимава с трите най-важни проекта за периода 2014-2020 г. – магистралите “Хемус”, “Черно море” и “Струма”. В компанията ще бъдат интегрирани европейски специалисти, с които българската страна ще работи по проектите.

В момента в държавата се строят общо 177 километра  магистрали. В график е строителството на трите лота от автомагистрала „Тракия”. „Освен че строим 177 км магистрали, ние сме стартирали тръжни процедури до вчера за 67 км и голямата новина е, че стартира и процедурата за пътя Кърджали-Подкова по коридор №9, в който имаме практически затапен европейски коридор”, коментира министърът.

Развитието на строителството на автомагистрала „Люлин” той определи като „един успешен, приключен казус” и потвърди, че на 15 май ще се пътува официално по нея.

Към строителството двата лота на АМ „Марица” също има сериозният интерес от страна на строителни фирми. До момента над 56 компании са закупили документи за участие в обществената поръчка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *