post

Пазарът на земя, на луксозни имоти и на магазини ще бъдат сегмените, в които трябва да се инвестира през 2011 г. Имотите по продължение на метродиаметъра пък ще бъдат най-търсени, а цените им ще се повишават. Тези прогнози дадоха експерти на дискусия на тема “Пазарът на имоти през 2011 г. – очаквания и прогнози”, организиранс от “Тивон пропъртис”.

Според тях сегментът трудно ще излезе от кризата, затова и все още е рано да се говори за добри новини.

„Пазарът на земя се намира в момента в една изключително ниска точка, но не и долна мъртва точка.”, коментира управителят на агенцията за недвижими имоти „Явлена” Страхил Иванов. Затова и сделките със земя могат да бъдат доста изгодни.

Добра инвестиция са и луксозните имоти, смята той. По думите времената, в които апартамент в централните райони на София или в  елитните квартали се купуваха на цени по 2000-3000 евро/кв.м вече са минало. Сега сделки за такива имоти , със същото местоположение и качество се осъществяват на 1300 – 1500 евро/кв.м, което ги прави и пазарни. Според Иванов е имало дори сделки за под 1000 евро.кв.м.

„Магазините са изключително подценявани като пазарна цена, но са много добра инвестиция”, коментира още той. По думите му, скоро ще отмине модата на моловете и търговците ще се насочат отново към магазините на добри търговски локации. „Покупката на подоби помещения е инвестиция, а не спекулативна сделка”, смята управителя на „Явлена”.

Като година на детайлите пък определи 2011 г за пазара на имоти икономическият анализатор Красимир Тодоров.

Според него купувачите ще стават все по-взискателни и ще търсят най-доброто преди да сключат сделка. „Изключително важни за успеха на един имот ще става транспортът до него”, коментира той. Затова и кварталите със съществуващо, изграждащо се или планирано метро ще бъдат най-търсени.

„Според плана на метрото най-скъпите в момента квартали остават извън метродиаметъра. Как ще се развиват там цените обаче, все още не може да се прогнозира”, добави той.

Наличието на голям парк, повече зелени пространства и велоалеи ще бъдат също определящи за успеха на имотите, смята Красимир Тодоров. Като примери той посочи плана на Столична община , според който предстои реконструкцията на Западен парк, Възраждане, Южен парк, разширение на Северен парк.

Според него българският пазар започва да се европеизира, но не като цени и като качество на имотите, а като път, който трябва да извърви, за да отговори на изискванията, които Европа ни поставя по отношение на сградния фонд. Бъдещето са пасивните сгради, а що се отнася до сградния фонд, там предстоят програмите за саниране, които са задължителни, коментира Тодоров.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *