post

Договаряне на 2,5 млрд. лева до края на 2011 г по ОП „Регионално развитие”, си е поставил за цел министърът на регионалното развитие и благосутройството Росен Плевнелиев, стана ясно след срещата му с с посланиците от Европейския съюз. Това са 80% от програмата, като в момента в управляваното от него ведомство чакат проекти на обща стойност 650 млн. лева – за енергийна ефективност, за детски градини, за училища.

„През 2012 г. ще търсим реализацията на тези проекти чрез релокация на пари. 2011 г. е рано да се говори за това”, посочи Плевнелиев, цитиран от Фокус.

По думите му всички министерства трябва да ускорят усвояването на еврофондовете и ако дадат всичко от себе си и постигнат обещаното, а през 2012 г. може да се мисли за пренасочване на средства. Регионалният министър посочи, че в средата на тази година на базата на междинните оценки по усвояване на средствата от еврофондовете ще има ясна визия какво ще се случи до 2014 г. и дали България изобщо ще може на 100 % да усвои собствените си фондове.

Министърът уточни, че по Оперативна програма „Регионално развитие” ускоряването в договарянето е пет пъти, а в разплащането и изпълнението – 23 пъти.

През 2011 г. министерството и Пътната агенция очакват общ бюджет на, включително с еврофондовете от 1,6 млрд. лева.

„Еврофондовете играят критична роля и са 50 % от инвестиционните възможности на държавата са. Затова ние искаме да информираме партньорите в Брюксел какво правим с техните пари”, добави той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *