post

Дъщерно дружество на “Софарма”, латвийската компания „Бриз” ще стане собственик на верига аптеки в Беларус, съобщава „Дневник”, позовавайки се на информация от българската компания. Стойността на сделката не се съобщава.

Вчера е финализиран първият етап на сделката, с което “Бриз” става собственик на 44% от капитала на веригата ЗАО “Интерфарм”. От компанията не са дали информация кога ще приключи придобиването. Белоруската верига има 19 аптеки и е на осмо място по продажби на дребно на фармацевтични продукти. Оборотът й за миналата година е 3.7 млн. евро, посочват от “Софарма”.

През 2009 година Софарма придоби над 51% от Бриз ООД, а от Софарма вече отчитат резултати от синергията между двете компании. За цялата 2010 г. Бриз ООД отчете 9,5% ръст на продажбите на годишна база, уточняват от Investor.bg.

Бриз ООД е успял да се изкачи с 2 стъпки до 8 място сред дистрибуторите в Латвия през 2010 г. Дружеството има 14% пазарен дял от общата търговия на едро с лекарствени средства в Латвия.

Бриз ООД е започнал работа и по редица проекти за разширяване на своята дейност, като най-значимият от тях – навлизането на скандинавските пазари – е в напреднала фаза и резултати от тази дейност може да се очакват още през 2011 г.

Веригата работи усилено и по темата за вертикална интеграция и участие в пазара с лекарствени средства на дребно, като през 2010 г. осъществи редица преговори за закупуването на вериги от аптеки. Финализирането на някои от тях се очаква през първата половина на 2011 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *