post

От проверените общо 1470 обекта край язовири 748 са незаконни, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на пресконференция. Проверени са терените около 52 язовира. Издадени са 243 забрани за ползване и 43 заповеди за спиране на строителството, обясни той, цитиран от БТА.

Най-големите нарушения са около язовир Ивайловград, където миналата година бе открито незаконно митничарско селище. От 195 проверени обекта при язовира 169 са незаконни и за тях ще бъдат издадени заповеди за премахване. За случая около този язовир министърът подчерта, че нито кметовете, нито архитектите, са сигнализирали за незаконните обекти. Държавата не прави никаква разлика между барака, многоетажна къща, комплекси и хотели, ако е незаконно, той.

На второ място е язовир Кърджали – със 130 незаконни обекта от общо 159, а на трето е язовир Искър – от 329 обекта 103 са незаконни.

Министър Плевнелиев отбеляза, че до април ще се даде възможност на собствениците да предоставят документи за законност на строителството. През май ще се направи финално обобщение и на тази база ще се издадат актове за събаряне.

„Целта не е да отчитаме дейност и да правим специални атаки срещи нарушители. От тези язовири зависи питейната вода, напояването, цялата икономика на страната. Много е важно опазването на водите на тези язовири”, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от Фокус.

С проверката на язовирите са констатирани неизградени санитарно-охранителните зони. Отговорност за изграждането им носят собствениците на язовири. Проверката е установила и нерегламентираните сметища.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *