post

Силен и динамичен януари, с рекорден брой продажби на апартаменти в София,  регистрират от компанията за недвижими имоти Бългериън Пропертис в техния месечен анализ.

На фона на задържане на броя на продажбите общо за цялата страна на нивата от януари 2010 г., броят на сделките в София нараства двойно спрямо януари на предходната година. Спрямо предишните години пък, досега не е имало толкова силен януари за продажбите в столицата, констатират от кмпанията.

Значителен ръст има на продажбите и на месечна база спрямо декември 2010 г. и така месец януари 2011 г. се нарежда сред най-силните месеци за имотния пазар в София през последните 2 години и половина.

Като цяло интересът към типа апартаменти и ценовата им граница е доста разнообразен, показва анализа, но преобладаващо е търсенето на едностайни апартаменти до 50 000 евро.
От компанията отчитат, че днес жилищата в София са много по-достъпни за купувачите, отколкото през 2005 г.

Така един апартамент от 70 кв.м на цени и с възнаграждения от 2010 г. се изплаща със 132 месечни заплати или това са 11 години. През 2005 г. са били нужни 175 месечни заплати или 14.5 години за покупката на същия апартамент.

От Bulgarian Properties предвиждат горещ пазар на имоти, който ще генерира търсене. Основна причина за това е притокът на хора към столицата, където перспективите са по-добри спрямо тези в другите населени места на страната.

От компанията смятат, че има тенденция луксозните имоти в София скоро да се изчерпят, тъй като предлагането на такива имоти е по-малко от търсенето, а през последните години новопостроените елитни имоти са в много ограничено количество.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *