post

Приключва оценката на проекти за над 300 млн. лева във водния сектор, каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която участва във втората годишна конференция “Инфраструктура и услуги във водния сектор”, цитирана от БТА.

Първоначалната оценка на експертите е, че общините са се справили много добре с проектите, отбеляза екоминистърът. По думите й наскоро са подадени проекти на стойност още за около 300 млн. лева, а до края на февруари се очаква и нова голяма група.

Макар да има закъснение, се върви по правилния път и ще има усвояване на средства по оперативна програма “Околна среда” и изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води, което ще подобри състоянието на реките, добави тя.

Очаква се до края на следващата седмица изпълнителят на проекта за национална водна стратегия да представи анализа с целите и алтернативните стратегии за развитие на водния сектор, посочи Караджова. Те ще бъдат представени на обществеността, на браншови асоциации, на ползватели, на ВиК сдруженията, на общините, които да изкажат мнение.

Очакваме финансови анализи на това какво се е случвало в годините и какво ще се случва, предложения за начина на управление на собствеността, прогнози за бъдещите нужди от вода, отчитащи и климатичните изменения, каза екоминистърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *