post

Опитът на Великобритания в устойчивото и енергийно- ефективно строителство и разработки в областта екологичното строителство са били част от визитата на министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев на в рамките на четиридневна работна визита във Великобритания.  Той е разговарял с изпълнителния директор на BRE Globul – Питър Бонфилд и е посетил Иновативния парк на организацията, осъществяваща научноизследователска дейност в областта на екологичното строителство и разработила метода за екологична оценка на сградите – BREEAM.

Както StroiMedia вече писа, планове за строителство на подобен парк има у нас. Проектът е съвместна инициатива на консултантската компания DICON, Университет по архитектура, строителство и геодезия, компанията за устойчиво развитие Greenworks и английската компания BRE Global, създател на сертификата за еко строителство BREEAM.

В рамките на визитата министър Дончев се е срещнал със заместник-министъра на финансите на Великобритания Джъстин Грининг и с представители на английския парламент, обсъдил е планирането на Кохезионната политика за предстоящия програмен период 2014 -2020 г. Част от разговорите му са били свързани и с процесите на деинституционализацията и възможностите за прилагането на британския опит в България при реализирането на този процес.

В рамките на визитата бяха проведени и срещи със северно-ирландски и британски компании проявяващи интерес към развитие на бизнес в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *