post

Отчетлив оптимизъм на пазара на ипотечно кредитиране, показва анализ на КредитЦентър  за първите месеци на годината. От компанията отчитат ръст в броя на запитванията за кредитиране, нараства и делът на големите кредити, което предвещава ръст в обема усвоени кредити още през февруари.
Според изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев тенденцията се дължи на повечето изгодни предложения за покупка на имот във всички сегменти на пазара на имоти.

„Разминаването между търсене и предлагане остана най-голямо във високия ценови сегмент. Луксозните имоти с цени над 100 000 евро продължават да намират купувачи бавно и трудно. Това кара много желаещи да притежават подобно жилище да дебнат в търсене на притиснат продавач. Именно подобни сделки са причината за растящия брой на кредитите над 70 000 евро. И имаме всички основания да считаме, че тази тенденция ще се запази през цялата 2011 г.”, допълва Тошев.

Положителните тенденции се виждат и в профила на запитващите.

През цялата 2010 г. най-голям дял от кредитополучателите бяха нуждаещи се от жилище домакинства, които най-често попадаха в категорията на „средностатистически българи”, сключващи сделка в ниския до среден сегмент на пазара. Банките подобриха условията, така че да срещнат техните нужди и сделки започнаха да се случват.

Анализаторите отчитат още една тенденция от началото на годината – по-заможните хора започват да се оглеждат за сключване на изгодна сделка, а банките удължиха периода на промоциите и ги обогатиха с допълнителни екстри и бонуси, за да мотивират допълнително колебаещите се.

Ставаме свидетели на запитвания и усвоени кредити за по-големи суми при по-голям процент финансиране и за по-дълъг период. И всеки от тези показатели е знак за успокоение на пазара и предстоящ ръст в сегмента, коментират от Кредит център.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *