post

Търговци в най-големия мол в столицата – The Mall сложиха вчера табели с надпис „Протест“на витрините на магазините си. С това те изразяват недоволството си от наемната политика и липсата на диалог с управителите на центъра.

Протестиращите настояват наема, който плащат да се намали с 40%, като заявиха, че други големи търговски центрове в София вече са предприели такава политика.

Наематели обясняват, че в момента средният месечен наем за средно голям магазин е около 3 – 4 хиляди евро. Договорите на повечето от тях са 10 годишни и са подписани преди време. Кризата и свито потребление обаче направиха исканите суми непосилни и затова настояваме за отстъпки, обясниха те.

Според адвокат Живко Димитров, който представлява част от протестиращите наематели, причините да се стигне до тук не е заради лошо планиране, а влошената икономическа ситуация.

Протестиращите смятат, че от страна на мениджърите на мола има толеранс към   гръцките и френските вериги, тъй като техният наем се изчислява на база оборот.

Търговците заплашиха, че ако до края на седмицата не получат обратна връзка от ръководството ще затворят магазините. В търговския център работят над 185 обекта на площ от 66 000 кв. м.

Протестът на наемателите не е първият случай на израз на недоволство. Преди по-малко от година подобни действия имаше и в „Сити Център София“. Във Варна пък търговци дори затвориха магазините си в Mall Varna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *