post

Белгийската компания за търговия на дребно Delhaize е близо до придобиване на успешна балканска мрежа от супермаркети на цената на стотици милиони евро, съобщи Financial Times, цитиран от БТА.

Според споразумение, което предстои да бъде оповестено в началото на март, белгийската търговска група ще получи 50% от дела на сръбската Delta Holding във вериги супермаркети, чиито годишни приходи възлизат на над 1 млрд.евро (1.4 млрд.долара) при оборот от 2.7 млрд. евро.

Delta притежава в България хипермаркет Темпо и Пикадили.

Чрез сделката белгийската Delhaize ще стане първият западноевропейски търговец на дребно, който ще пробие на местния пазар, който на свой ред изглежда готов за консолидация и растеж, отбелязва изданието. Супермаркетите Tempo, собственост на Delta Maxi, са лидери на пазара в Сърбия, като успяха бързо да се утвърдят в съседните държави като Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и България, покривайки потенциални купувачи от над 20 млн. души.

Delhaize вече навлезе в Гърция и Румъния, като признава, че има намерение да разшири дейността си в региона и остави без коментар слуховете около евентуални преговори с Delta, припомня FT.

Мирослав Мискович – собственик и президент на Delta, заяви намерение да се оттегли от търговията на дребно и да направи инвестиции в аграрния бизнес като производството на ябълки например и търговията на евро, които са не по- малко печеливши. „Ще инвестираме парите от продажбата в развитие на земеделието, което може да се нарече „сръбският нефт”, коментира Мискович.

Според него приходите от износа на земеделски продукти могат да се отразят значително на повишаването на износа на Сърбия и на външния търговски дефицит. Преди врлеме Мискович заяви, че предстояща продажба на бизнеса е неизбежна, без да идентифицира Delhaize като купувач. „Това, което ще се случи много скоро е резултат от наше решение за намиране на стратегически партньор на Delta Maxi,” заяви той по време на честването на 20-годишнината на компанията в началото на този месец.

„Вървим към финализиране на сделка с добре позната европейка компания,” уточни тогава Мискович.

Представители на Delhaize разговарят с Мискович от миналия юли като срещите са се увеличили през последния месец, потвърдиха пред FT западни дипломати в Белград.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *