post

Китай обяви, че тази година ще похарчи над 1,3 трилиона юана (142,5 млрд. евро) за жилища, предназначени за домакинства с ниски доходи на фона на поскъпването на недвижимите имоти, което изважда от пазара голяма част от населението, предадоха AFP и АP.

Към 10 милиона апартамента ще бъдат обновени или построени тази година за китайските домакинства с ниски доходи, заяви пред медиите заместник-министърът на градското и селското строителство Ци Цзи на годишната сесия на китайския парламент.

Тазгодишните разходи са част от ангажимент за строителството на 36 милиона социални жилища през идните пет години. Централното правителство ще осигури 500 млрд. юана от планираните за тази година 1,3 трилиона юана, допълни Ци. Останалите средства ще дойдат от месните власти.

Според местните медии целта от 5,8 милиона такива жилища, определена за миналата година, не е била постигната. Нарастващите цени на жилищата са се превърнали в политически деликатна тема в Китай, въпреки усилията на правителството да охлади прегрелия пазар. Заради поскъпването притежаването дори на малък апартамент стана непосилно за много обикновени семейства на фона на икономически растеж от 10,3% миналата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *