post

Най-голямата нефтена компания в Русия „Лукойл” разглежда възможности за развитието на алтернативна енергия в България и Румъния заяви миналата седмица заместник ръководителят на Главно управление на енергетиката в компанията, Василий Зубакин, предаде РБК daily, цитиран от publics.bg.

Той отбеляза, че тъй като засега в Русия няма система, която да поддържа алтернативната енергетика, инвестициите на компанията във ВЕИ са насочени основно зад граница. „В частност това са страните където Лукойл присъства – България и Румъния, където реално разглеждаме планове за строителство на вятърни и слънчеви мощности”, каза още Зубакин.

В отговор на въпроса, дали това ще бъде придобиване на готови активи, Зубакин заявява, че е възможно да се наложи придобиването на оторизирани проекти, които са преминали съгласуване с предназначението на поземлените участъци.

„Пътната карта (за развитието на ВЕИ проекти) сега се съгласува с чуждестранните партньори и към края на 2011 г. може да има яснота по въпроса”, допълва той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *