post

Броят на имотите, които се обявяват на търг, заради непогасени дългове на собствениците расте, което е знак, че все повече фирми и граждани задлъжняват към кредиторите си. Те от своя страна търсят начин по съдебен път, за да си върнат отпуснатите кредити.

По данни на един от интернет сайтовете за търгове на имоти само през този месец са обявени на търг 2 хиляди и 200 имота. За една година се отчита увеличение със 163% на обявената на търг недвижима собственост, съобщава БНР.

От обявените на търг имоти 80% са отнети чрез съдия изпълнител. При продажбата на отнетите от Агенцията за държавни вземания имоти се забелязва, че се обявяват на търг по-малко на брой, но по-скъпи имоти, коментира Албена Палпурина от Европейски потребителски център.

По думите и сред предложените на търг са големи офис сгради, големи терени, земеделски имоти и дори цели стопанства, което е показател, че много фирми и частни лица не могат да се справят с изплащането на кредитите си.

„Най-лесно се продават малките апартаменти на стойност около 50 -60 хиляди евро на търговете. Началните цени за многостайните жилища са около 50 процента по-ниски от пазарните и при наддаването стойността им се повишава с близо 20 на сто.

Имотите с висока стойност или с по-лошо местоположение се обявяват многократно на търг, докато се намери купувач“, казват Георги Палпурин:

Законово така са поставени правилата, че кредитирането при покупка на имот от съдебен изпълнител е изключително трудно. Пазарът на недвижими имоти е значително променен и купувачите успяват да наложат своите условия, коментират експертите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *