post

Френска авиокомпания е проявила интерес към концесията на летището в русенското село Щръклево, е съобщил днес в Русе депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев, цитиран от БТА.

По думите му срещата с потенциалните френски инвеститори се е състояла на 30 март в Министерството на транспорта. На нея представителите на авиокомпанията са били запознати в детайли с концесията на летището.

Процедурата за концесия вече е започнала и има срок от 90 дни, в който авиокомпании могат да се включат с предложения. Не искаме те да бъдат посредници, а да са директни летищни оператори, за да може да се избере най-подходящият, уточнява Нунев.

Според него вариантът за развитие на летището в Щръклево е в посока нискотарифно карго летище и е единственият начин, по който може да се случи отдаването му на концесия.

Пистата на летището е дълга 2 500 метра, а местоположението е с възможност за комбиниране на железопътния, сухопътния, водния и въздушния превоз на товари.

Възобновяването на дейността на летище Щръклево като гражданско летище за обществено ползване е един от приоритетите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в областта на гражданското въздухоплаване. То е залегнало и в Стратегията за развитие на транспортната инфраструктура на България до 2015 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *