post

Френската  компания „Газ дьо Франс“  е заявила интерес да инвестира 100 млн. евро в България в производство на енергия от биомаса. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при откриване на „Седмица на гората”.

„Газ дьо Франс“ са поискали среща с министъра по повод намерението си да вложат 100 млн. евро в централи, които работят с отпадни клонки и биомаса. По думите на Найденов интерес за такива инвестиции има от български и испански компании, което е неразработена ниша.

„Подобни инвестиции ще доведат до оползотворяването на отпадъците от горите и земеделието и до изграждането на инфраструктура в горските масиви. През последните години с около 40 000 дка годишно се увеличава българската гора. В момента неизползваната биомаса от горите не се оползотворява и най-вече остава да гние”, каза министърът.

В закона за възобновяемите енергийни източници, който се гледа на второ четене в парламента са разписани правила за използването на биомасата за енергия. „Газ дьо Франс” се интересували от инвестиции в тази сфера в България. Те възнамеряват да изградят 4 централи в български градове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *