post

Финландски инвеститори проявяват интерес към проекта АЕЦ-Белене, съобщи в Плевен посланикът на страната у нас Таря Лайтиайнен.

Във Финландия има 5 действащи атомни централи, две от които са построени с руска технология. Това означава, че имаме натрупан значителен опит, за да ги поддържаме безопасно – те функционират перфектно и се модернизират, каза тя. По тази причина финландските инвеститори проявяват интерес към проекта АЕЦ-Белене, специално за функционирането на този тип реактори, поясни дипломатът. По думите й енергийният въпрос днес е един от най-важните в Европа, за което Европейската комисия е предприела действия, за да е сигурна за правилното и безопасно функциониране на атомните централи.

Дипломатът бе на визита в Плевен днес по покана на кмета Найден Зеленогорски. На работна среща бяха разгледани възможностите финландският бизнес да инвестира в региона.

Миналата седмица енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че в момента не е актуално да се търси нов изпълнител за АЕЦ Белене, защото това значи да се зачеркне всичко направено досега. Трайков обаче не отрече възможността американската компания „Уестингхаус” да се включи в изграждането на нов блок в Козлодуй.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *