post

Европейската комисия обяви планове за улесняване на купуването на билети за влак и координирането на пътуването с железниците, съобщи Ройтерс. Според новите правила резервацията и информацията на билетите ще бъде стандартизирана, като така ще може да се обменя информация между железопътните компании, както и между продавачите на билети.

Еврокомисарят по транспорта Сийм Калас посочи, че за да бъде железопътният транспорт конкурентен на авиотранспорта на средни разстояния железниците ще трябва да предложат услуги за билети и планиране на пътуването каквито предлага самолетният транспорт.

Новите разпоредби изискват железопътните оператори да дадат свободен достъп до разписанието.
В момента пътниците, предпочели железопътния транспорт, се сблъскват с плетеница от системи, когато трябва да планират пътуванията си през 27-те страни на ЕС и затова им е много по-лесно да си купят самолетен билет, подчертава investor.bg.

ЕС ще представи догодина допълнителни правила, с които ще се въведе изискване за уеднаквяване на компютърните системи и практики на жп операторите, за да се улесни прехвърлянето на данни между тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *