post

За целта е необходимо останалите пари да се съберат от собствениците, както и поне 67% от тях да са дали съгласие

От следващия месец собствениците на стари жилищни блокове ще могат да кандидатстват за финансиране за цялостното им саниране. Държавата ще поеме половината от разходите, а другата половина от сумата ще може да се вземе под формата на кредит, гарантиран от държавата. Условията за получаването им обаче все още не са ясни.

Необходимата за всички стари жилищни сгради сума по изчисления на Министерство на регионалното развитие и благоустройство е 7-8 млрд. лева. За момента обаче схемата стартира с 63 млн. лева. Финансирането е по оперативна програма “Регионално развитие”.

За да се включи дадена кооперация в схемата за саниране, трябва да има съгласие на 67% от собствениците. Отпуснатите вече пари ще стигнат за 500-600 сгради, като проектите ще се финансират на принципа „първият печели”.

С парите за саниране ще се финансира поставяне на изолация, смяна на дограма, ремонт на покрив и поставяне на слънчеви панели. Преди да започне ремонтът всеки собственик в сградата ще трябва да внесе 500 лв. като гаранция, че няма да се откаже от санирането.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *