post

В Смолян започва санирането на 6 многофамилни жилищни сгради.  В петък кметът на общината Дора Янкова, в присъствието на представители на Програмата на ООН за развитие и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, даде старт на строителните работи по проект „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” на блоковете „Извор” № 6 и 7 в кв. Райково, на блок „Строител” № 1 и на блок № 4 на ул. „Първи май” в квартал Смолян, съобщиха от областната управа.

Община Смолян е сред първите общини в страната по активност на участие в проекта за демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради. От общо 50 сгради в България, включени в проекта, 8 са в град Смолян.

Санирането ще спести на живеещите много средства за отопление, битови и възстановителни проблеми по поддържането на етажната собственост, подчертават от местния пресцентър.

Проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” е съвместна инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Програмата на ООН за развитие (ПРООН), която стартира през 2007 година.

Целта му е да разработи широкоприложима схема за обновяване на многофамилни сгради, състояща се от три основни компонента – целеви субсидии за етажни собствености за целите на обновяването; улеснено получаване на кредити и техническа помощ за доброволно сдружаване на етажните собственици в цели строителни единици с цел организиране на процеса на обновяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *