post

Окончателната схема за саниране на многофамилни жилищни сгради в страната ще бъде готова в началото на юни, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Тя ще бъде разгледана от Комитета за наблюдение на ОП „Регионално развитие” в ЕК на 10 юни и чак тогава ще започнат да се правят първите стъпки и подготвянето на разписани правила, по които ще се изпълни.

Според проекта ще бъдат санирани 500 жилища, като всяко семейство трябва да внесе като гаранция 500 лв. „Тези пари са минималната гаранция, за да можем ние да произвеждаме разходи за енергийно обследване, структурно обследване”, обясни министърът.

По думите му концепцията ще бъде – който пръв е дошъл, отговаря на условията, взима парите. „Хората още от сега могат да се подготвят и да знаят, че от тях единственото, което се изисква, е да могат да съберат половината от сумата. Останалото ще дойде от държавата, плюс като бонус енергийно обследване, структурно обследване. Няма как да е по-изгодно”, добави той.

Частните компании ще консултират безплатно гражданите, желаещи да санират апартаментите си с евросредства, обясни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.
Консултантите ще работят с експерти от регионалното министерство по оперативната програма “Регионално развитие”. Ако гражданите могат сами да кандидатстват по проекта, няма да е задължително да ползват новото звено „консултанти“.

Тези частни компании ще консултират хората при свикването на общо събрание, при авансово набиране на 500 лева на апартамент за енергиен одит на сграда в специална сметка. След като има такава готовност, звеното по програмата в министерството ще отпусне авансово средства за енергийния одит, обясни Захариева, цитирана от dnes.bg.

След като е готова документацията, обаче идва втората стъпка – изработването на техническия проект. Докато се правят всички одити, консултантите ще подпомагат и при осигуряването на собственото (а не отпусканото от държавата) съфинансиране на останалите 50% от стойността на санирането.

“Едва след като средствата са събрани, започват строителните работи по санирането на сградата. Компаниите ще получат средствата си за услугата, ако проектът за саниране бъде доведен до успешен край и сумата ще е процент от реализирания проект. Процентът е въпрос на обществената поръчка”, каза Захариева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *