post

По оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“ ще се заделят средства за нова мярка, така че да бъдат реализирани два или три крупни научноизследователски проекта с приложение в икономиката. Такива биха могли да бъдат от областите, свързани с природния газ, електромобилите, „умни“ мрежи, енергийна ефективност. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на на Седмия иновационен форум “Иновации и конкурентоспособност”.

По думите му преговорите с Европейската комисия (ЕК) за прехвърляне на средства от други мерки от ОП „Конкурентоспособност“ към новата са към края си, но засега не се знае в какъв размер ще бъдат те.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма работи по създаването на нов Закон за иновациите, който би трябвало да бъде приет от Народното събрание до края на годината, каза още Трайков, цитиран от investor.bg. Той посочи, че се предвижда да се възстанови дейността на Националния иновационен фонд, каквито намерения бяха декларирани още в средата на миналата година.

“Конкурентоспособността на икономиката зависи главно от нивото на иновациите и нивото на капиталовата интензивност, обобщи министърът и даде пример, че у нас около 25% от добавенета стойност се формира от иновативни отрасли, докато в Европа този дял е над 40%. Стремежът ни е през следващите години да се утвърдим като лидер в областите информационните технологии, екологичното селско стопанство и биотехнологиите“, подчерта Трайков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *