post

По-добри оферти, по-ниски цени, повече продадени имоти са сред основните фактори, които определят пазара на имоти за първите три месеца на годината, показва анализ на компанията ERA Недвижими имоти. Общият спад в цените на жилищата е с около 15% на годишна база, отчитат анализаторите.

„Апартамент с добра локация, средна етажност, удобно разпределение на стаите и южно изложение вече е често срещана оферта на пазара”, коментира изпълнителният директор на ERA Теодора Димитрова. „Ако в началото на 2010 година такива оферти бяха сравнително рядко явление и силно надценени, то сега предлагането все по-пълно отговаря на търсенето на купувачите”, допълни тя.

Основният фактор, който движи пазара днес, остава цената и необходимостта от собствен дом. Kомпромис с инфраструктурата около имота и качеството на строителството купувачите правят единствено при условие, че сделката би била на подпазарна стойност. Същевременно много имоти с отлични характеристики, които са надценени, остават пренебрегнати от купувачите.

За разлика от 2010 година, когато много купувачи имаха притеснения да инвестират в имот, към момента се наблюдава обратният процес – средства от депозити се пренасочват и влагат в недвижимо имущество, коментират от ERA. Заради растящата напоследък инфлация, която изяжда лихвите по депозитите, част от хората със спестявания предпочитат да ги инвестират в имот, стимулирани от атрактивните оферти за жилища в момента.

На пазара на наеми отчетеният спад в нивата е около 20% в София, което доведе до покачване на броя на отдадените апартаменти в централните райони на столицата. Тези жилища винаги са били сред най-предпочитаните от наемателите локации, но допреди година нивата им все още бяха твърде високи. Понижението на цените с 1/5 обаче направи централните имоти по силите на редица клиенти и сделките за отдаване в сърцето на София в последната година са нараснали с около 15%, отчитат от ERA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *