post

Представители на общините Димитровград, Добрич, Долна баня, Карлово, Кирково, Кнежа, Лясковец, Перник, Свиленград, Свищов, Смолян, София, Търговище получиха отличието Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа .

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова връчиха на официална церемония кристален приз на 13 те отличника.

Призът е стимул за общините да постигат все по-добри резултати в предоставяне на публични услуги на гражданите, той е и голяма отговорност за общините, каза министър Плевнелиев.

Той уточни, че срокът на валидност на призовете е две години. Ако общините след този срок не кандидатстват за удължаването му и кандидатурата им не бъде утвърдена, то призът се връща. Това по думите на министъра означава, че постигането на принципите на добро управление не е еднократен акт.

Алфонсо Зарди, ръководител на Департамента по местна и регионална демокрация и добро управление към Съвета на Европа посочи, че отличията са признание за постиженията на общините в ефективното управление, прозрачността и устойчивото развитие.

Той отбеляза, че България е първата държава, която е възприела стратегията и първата страна, която присъжда тези етикети днес. Той изрази надежда, че другите страни ще последват примера й.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *