post

НДК ще бъде включен в забранителния за приватизация списък, съобщи по време на парламентарния контрол заместник министър-председателят и министър на финансите Симеон Дянков.

Промяната в статута и начина на управление на НДК е била наложителна стъпка. Досега НДК е управляван от творческо-стопанско обединение и това е заварено положение от 80-те години на миналия век, обясни той. Дянков посочи, че действащото в момента законодателство не познава такъв вид юридическо лице.

Искаме прозрачност и затова беше направена тази промяна, каза вицепремиерът. Той посочи, че избраният сега съвет на директорите има задача да управлява НДК, а не да се отъждествява с двореца.

Следва се принципът на преобразуване в държавно дружество.

Като принципал на НДК гарантирам, че промяната няма да доведе до промяна в предназначението му, а напротив – ще се работи за развитие и осъвременяване на комплекса, за да е той още по-добре разпознаваем център на европейската културна мрежа, каза Дянков.

Пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви, че според него НДК е “абсолютно непродаваем”.

Като експерт от сферата на недвижимите имоти смятам, че нито един инвеститор няма да вложи и един лев в огромна сграда в центъра на който и да било европейски град, ако няма възможност за паркиране, отбеляза той. Според информация от медиите всичко атрактивно в сградата е продадено, включително и паркинга, но без да гарантира за достоверност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *