post

Цялостната концепция по процеса на финансиране на санирането на жилищни сгради по оперативна програма “Регионално развитие” вече е готова, Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на парламентарния контрол в петък.

За целта са предвидени 63 млн. лева.

Първоначално мерките ще бъдат финансирани по програма, но искаме да направим една милиардна програма, заяви министърът, цитиран от БНР.

Той уточни, че се водят преговори със специализирани фондове, търговски банки, с общините.

Плевнелиев уточни, че се водят преговори със специализирани фондове, търговски банки, с общините. Целим създаването на перспектива за българските граждани да не им се бутат сградите, а със съвместни усилия на държавата и хората, чрез този механизъм да се реши големият проблем на България, каза той.

По думите му ако се отдели целеви ресурс за оценка на състоянието на сградния фонд, средствата вероятно би трябвало да бъдат насочени само към най-рисковите. Евентуалните действия в тази посока могат да бъдат направени от 2012 г.

Усилия в процеса на саниране трябва да дойдат по линия на общините, а гражданите са длъжни да се грижат за своята собственост, уточни министърът. По думите му технологичното решение на този процес ще се гарантира чрез паспортизацията на сградите.

Целта е след десет-петнадесет години да има по-красива и по-хуманна среда в градовете, а хората да икономисват средства, каза още Плевнелиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *